Vogels voeren in de winter: hoe vogels correct te voeren!

Moet je zelfs in de winter vogels voeren? Zo ja, wanneer en wat is de beste tijd om je gevederde vrienden te voeren? En wat is beter: kant-en-klaar vogelzaad kopen of zelf vogelzaad maken? Hoe bied je vogels in de winter goed voer aan? Wat is een goede voederplaats voor vogels? We beantwoorden al deze en nog veel meer vragen in ons artikel.

Vogels voeren – ja, maar met mate!

Dierenwelzijnsverenigingen zijn het eens over de vraag of je vogels in de winter moet voeren: matig voeren is toegestaan. Tegelijkertijd wijzen de experts er echter op dat de vogels die bij ons overwinteren ook heel goed in staat zijn om dit te doen – zonder voedsel van mensenhanden. Degenen die het rechtvaardigen om vogels in de winter te voeren met hun liefde voor dieren, begrijpen daarom de liefde voor dieren verkeerd. De dreigende hongersnood, die wordt gebruikt als argument voor wintervoer, werkt niet, omdat het niet meer dan normaal is dat zwakke en zieke vogels in de winter sterven (trefwoord: natuurlijke selectie). Gezonde vogels sterven niet van de honger. Maar wat zijn goede redenen om vogels in de winter te voeren?

Goede redenen om vogels te voeren in de winter

Vogelvoer in de winter geeft u een goede gelegenheid om de dieren te observeren. Hierdoor krijgt u een natuurbeleving waarbij u veel kunt leren over het uiterlijk en het gedrag van de vogels (trefwoord: milieueducatie) die in uw tuin overwinteren. Vooral voor kinderen is eten een kans om toegang te krijgen tot de natuur, er zelden dichtbij te zijn (vooral in een stedelijke omgeving) en ermee om te gaan. Men schrijft zelfs dat de inzet van de meeste natuurbeschermers werd gewekt door het enthousiasme van het kind voor het observeren van het reilen en zeilen bij een winter vogelvoeder.

Wanneer het zinvol is om vogels in de winter te voeren

De dierenwelzijnsorganisaties geven ook een duidelijke boodschap over het juiste voedertijdstip. Begin pas in de winter met vogels voeren als de vorst aanhoudt en/of er een permanent gesloten sneeuwdeken in uw tuin ligt. Want op bevroren grond zouden de vogels weinig of geen voedsel vinden en zeker niet in de sneeuw.
Het is erg belangrijk dat u de vogels dagelijks voedt tot het einde van de winter, als u eenmaal bent begonnen met voeren. Afhankelijk van het weer loopt het voederseizoen van november tot eind februari. De dieren vertrouwen snel op uw diensten en kunnen in het ergste geval verhongeren als ze plotseling geen voedsel meer vinden op hun gebruikelijke plaats.

Vogelvoederplaats in de winter – hier moet je op letten

Velen gebruiken traditioneel een vogelvoeder om de vogels te voeren (ook bekend als een vogelvoeder). Er is een grote verscheidenheid aan te koop, bijvoorbeeld online. Let er bij het kopen van een vogelhuisje op dat je het goed kunt schoonmaken. Want zelfs als je gevederde gasten overvliegen om te voeren, rennen en huppelen ze nog steeds rond in het voer dat je uitspreidt op de vloer van een traditionele vogel voederbak. Het voer wordt snel vuil en microben en ziekteverwekkers verspreiden zich makkelijker.

Onze tip: Maak de voerbak zo regelmatig mogelijk schoon met heet water om vuil, vogelpoep en etensresten te verwijderen. Om uzelf te beschermen tegen mogelijke ziekteverwekkers, moet u handschoenen dragen. Kortom, het is beter om elke dag een kleinere hoeveelheid voedsel te geven dan een grote om de twee tot drie dagen.

Daarnaast moet het vogelhuis stabiel en weerbestendig zijn. Let er bij aankoop op dat het vogelhuisje winterbestendig is. Als je de keuze hebt, geef je de voorkeur aan vogelhokken die het voer aanbieden in een soort silo waaruit de vogels plukken wat ze willen en het voer niet vertrappen.

Onze tip: U kunt natuurlijk ook uw eigen vogelvoederhuis bouwen. Instructies hiervoor zijn volop te vinden op internet.

Kies een plek in de tuin voor de voerbak (of: op het balkon of terras),

  • die je goed kunt observeren zonder gezien te worden door de vogels en ze niet gestoord worden door jouw aanwezigheid,
  • die niet te dicht bij een ruit ligt waaraan de vogels zich kunnen verwonden bij het naderen en verlaten van de voederplaats,
  • die ook beschermd is tegen je viervoetige kamergenoot, zodat vooral katten je vliegende gasten niet kunnen aanvallen.

Dit voer kan je gebruiken om vogels te voeren in de winter

Het menu van de vogels die bij ons overwinteren, moet zo aangepast mogelijk zijn aan hun soort. Je kunt ook kijken naar de snavelvorm van je gevederde gasten:

Vogels met korte en dikke snavels zoals vinken, mussen (mussen) en gors zijn zogenaamde graaneters. Ze eten zonnebloempitten, hennepzaden en zaden van in de handel verkrijgbare voermixen.
Vogels met lange, puntige snavels zoals roodborstjes, heggenmus, winterkoninkje, merel en spreeuw zijn zogenaamde zachteters. Ze houden van dierlijk voedsel of zeer fijne zaden. U kunt havermout, maanzaad, zemelen, rozijnen en fruit in de handel verkrijgbare mengvoeders voeren aan zachte eters. Als speciale traktatie raden wij havervlokken aan die je van tevoren in hete olie hebt geweekt.
Er zijn ook zogenaamde alleseters. Ze omvatten mezen, spechten en boomklevers. Deze vogels pikken graag mengsels van vetkorrels, die je aanbiedt in de vorm van zogenaamde tietjesballen en ringen, idealiter in een roosterconstructie waarop de vogels kunnen landen, vasthouden en omhoog klimmen. De alleseters houden ook van bessen.

Buzzy bird voederstation - 185 cm

★★★★★
34,90
Bol.com
as of december 1, 2021 8:37 am

Features

Verpakkingsinhoud- 5 decoratieve haken om de feeders aan te hangen - 4 feeders - vogelbadje & voedertray
Type dierVogel
Product lengte185 cm
Product breedte9 cm
Product hoogte185 cm
KleurZwart
MateriaalStaal
Soort modelStaand
Type bevestigingLos

Decoratief voederstation met verschillende soorten voederbakjes. Snel en eenvoudig in elkaar te zetten. Het voederstation bevat:- 5 decoratieve haken om feeders aan te hangen- 4 feeders- vogelbadje en voedertray- grondpinDe feeder paal meet 185cm lang, en is makkelijk in elkaar te zetten.Plaats in de buurt van een raam of terras om optimaal van de vogeltjes te genieten!

Karlie Flamingo Mimir - Vogelvoederhuis - Bruin/ Groen - 46 x 30 x 121 cm

★★★★★
60,00
Bol.com
as of december 1, 2021 8:37 am

Features

Verpakkingsinhoud1 x mooie vogelhuisje
Type dierVogel
Product lengte30 cm
Product breedte46 cm
Product hoogte121 cm
Gewicht5307 g
KleurBruin
MateriaalHout
Product gewicht4.6 kg
Soort modelStaand
Type bevestigingLos
Verpakking breedte380 mm
Verpakking hoogte124 mm
Verpakking lengte640 mm

Vogel Voederhuis Mimir, een mooi en klassiek voederhuis. Het heeft natuurlijk een dak bovenop het huis, daaronder bevindt zich een plat bakje waar iets op gelegd kan worden. Dit houten voederhuis is een mooi huis voor jouw vogel.

Buzzy Birds Vogelvoederhuisje - Zwart -17,5 x 26 x 17,5 cm

★★★★★
14,90
Bol.com
as of december 1, 2021 8:37 am

Features

Type dierVogel
Product lengte17,5 cm
Product breedte26 cm
Product hoogte17,5 cm
Gewicht1 g
Kleurzwart
MateriaalMetaal
Soort modelVoedersilo
Type bevestigingBoombevestiging
Verpakking breedte174 mm
Verpakking hoogte173 mm
Verpakking lengte263 mm

Speciale zaad feeder waar grote vogels niet bij kunnen.

Vogelvoederhuis raam - 3 zuignappen - voederstation vogel - voedersilo voersilo

★★★★★
15,00
Bol.com
as of december 1, 2021 8:37 am

Features

Verpakkingsinhoud1 stuks
Type dierVogel
Product lengte7 cm
Product breedte15 cm
Product hoogte15 cm
Gewicht168 g
Kleur1 stuk
Soort modelHangend
Type bevestigingRaambevestiging
Verpakking breedte162 mm
Verpakking hoogte75 mm
Verpakking lengte167 mm

Met het vogelvoederhuis doe je wilde vogels een plezier, of in de winter of in het warme seizoen. Het schattige vogelhuisje wordt met drie zuignappen heel eenvoudig aan het raam geplakt en biedt de kleine vogels een eenvoudig toegankelijke voederstation.

Ga samen met je kleine achter het raam staan en observeer de vogels ontspannen van binnenshuis, wanneer deze het voer eten - een plezier voor het hele gezin!

Vogelvoederschaal in detail
• Afmeting H x B x D: ca. 15 x 15 x 7 cm
• Voederbak capaciteit: ca. 300 ml
• Materiaal: Acrylglas, PVC
• Gewicht: ca. 120 g
• Kleur: transparant

Vogelvoederhuis voor het raam
• Met 3 zuignappen aan het raam hangen
• Kleine vogels bij het eten betrachten
• Goed toegankelijke voedersilo met dak
• Eenvoudig te monteren en schoon te maken

Leveromvang
• 1 x vogelvoederstation
• Decoratie is bij de levering niet inbegrepen

Esschert Design Pindavoedersilo - Vogelvoederhuisje - Grijs - 14 cm x 22 cm

★★★★★
12,45
Bol.com
as of december 1, 2021 8:37 am

Features

Verpakkingsinhoud1 voederkorf
Type dierVogel
Product lengte14 cm
Product breedte14 cm
Product hoogte22,2 cm
Gewicht241 g
KleurBruin
MateriaalMetaal
Product gewicht0.39 kg
Soort modelVoedersilo
Type bevestigingBoombevestiging
Verpakking breedte138 mm
Verpakking hoogte134 mm
Verpakking lengte253 mm

Best For Birds Voederhanger Eikel 14 x 14 x 22 cmDe Best For Birds Voederhanger Eikel 14 x 14 x 22 cm is een leuke voersilo voor tuinvogels in de vorm van een eikel, gemaakt van ijzer en pvc. Hang deze leuke voederhanger in jouw tuin of op jouw balkon voor meer vogels in de tuin! Deze originele hanger kan gevuld worden met bijvoorbeeld pinda's of noten, waar wilde vogels veel behoefte aan hebben in de winter omdat voedsel in de koudere maanden schaarser is. Door de ophangring los te draaien, haal je eenvoudig het deksel van de houder om de onderkant vervolgens te vullen met het gewenste door. Zeer decoratief en een aanwinst voor de vogels in de tuin.- Leuke voersilo voor noten of pinda's voor tuinvogels- In de vorm van een eikel, van PVC en ijzer- Met ophangring- Eenvoudig open te maken en te vullenAfmetingen: 14 x 14 x 22 cm

Lifetime Luxe Vogelvoederhuis - 44 x 13 x 39 cm

★★★★★
33,50
Bol.com
as of december 1, 2021 8:37 am

Features

Verpakkingsinhoud1 doos met daarin 1 multifunktioneel voederhuis
Type dierVogel
Product lengte13 cm
Product breedte39 cm
Product hoogte44 cm
Gewicht2162 g
Kleurnaturel , groen
MateriaalHout
Product gewicht2162 g
Soort modelHangend
Type bevestigingBoombevestiging
Verpakking breedte39 cm
Verpakking hoogte44 cm
Verpakking lengte13 cm

Zie je graag vogels in je tuin en wil je ze wat extra geven in de winter? Dan is dit voederhuis een tip. Het is gemaakt van hout en bestaat uit maar liefst 3 verdiepingen. Op de begane grond is ruimte voor droog voedsel en kunnen vogels drinken uit het meegeleverde waterschaaltje. De eerste verdieping telt 3 ruimtes voor bijvoorbeeld pinda's, vetbollen en vogelzaad. Op de tweede verdieping (de zolder) bevindt zich een uitneembare korf voor brood en een waar je bijvoorbeeld graan in kan doen. Ook zit hier een basis voor een (pindakaas)pot. Aan de achterzijde van de eerste verdieping zitten 3 af te sluiten, ronde gaten om de 3 ruimtes te bevoorraden. Met het ophangoog aan de bovenzijde kan je dit voederhuis ophangen. De compacte afmeting (ca. 39 x 13 x 44cm) maakt het een voederhuis voor kleinere vogels, zoals een mus, koolmees en roodborstje.

GARDEN SPIRIT Vogelvoederhuisje hangend 40 x 40 x 40 cm - Vogelhuisje

★★★★★
24,88
Bol.com
as of december 1, 2021 8:37 am

Features

Verpakkingsinhoud1 Stuks Garden Spirit - Vogelvoederhuisje hangend Luxe model - Vogelhuisje
Type dierVogel
Product lengte49 cm
Product breedte41 cm
Product hoogte40 cm
Gewicht650 g
KleurGrijs , Zwart
MateriaalHout
Product gewicht2300 g
Soort modelStaand en hangend
Type bevestigingBoombevestiging
Verpakking breedte40 cm
Verpakking hoogte40 cm
Verpakking lengte40 cm

Garden Spirit groot Vogelvoederhuisje zeshoekig hangend aan een ketting. Dit luxe model Vogelhuisje is geschikt voor diverse vogels. Ook grote en kleine tuinvogels vinden hier hun weg. Makkelijk op te hangen aan een stevige ketting. De afmetingen zijn 40x40x40 cm. Het dak is afgewerkt met een dun plaatje bitumen.Specificaties:

Merk: Garden Spirit
Afmetingen van het Voederhuisje zijn L40x B40 x H40 cm.
Materialen: gemaakt van 100% FSC hout uit beheerde bossen.
Ontwerp: dankzij het ontwerp wordt dit Vogelhuisje snel als voederplaats door de kleine tuinvogel!
Perfecte bescherming: het voederhuisje beschermt het voer tegen de regen, het is aan alle kanten geopend en maakt het mogelijk om wilde vogels een goede aanvluchtings- en vluchtmogelijkheden te bieden.
Door dit Vogelhuisje te plaatsen, trekt men vogels aan, die weer natuurlijke vijanden zijn van de Eikenprocessierups, Buxusmot en andere plaag insecten.

Tip voor het plaatsen;Plaats het Vogelvoederhuis circa 2 meter hoog van de grond op een overzichtelijke plek. Eventueel bij een "ontsnappingsstruik" waar de vogels in kunnen wegduiken.Verder zorgt dit Vogelhuisje voor volop leven in uw tuin! En dat is genieten!Garden Spirit, DE specialist in Nestkastjes, Vogelhuisjes, Vogelvoederhuisjes en Insectenhotels. Kijk voor ons aanbod op Bol.com en zoek op "Garden Spirit".

relaxdays vogelvoederhuisje op paal - vogelhuisje - staand voederhuis - voedersilo - hout

61,90
Bol.com
as of december 1, 2021 8:37 am

Features

Verpakkingsinhoud10033859_0
Type dierVogel
Gewicht4.26 kg
Type bevestigingRaambevestiging
Verpakking breedte43 cm
Verpakking hoogte10 cm
Verpakking lengte68 cm

Het voederhuisje van natuurlijk dennenhout kan dankzij de standaard heel makkelijk op het terras of in de tuin worden neergezet. Vul het huisje het hele jaar door met vogelvoer en lok op deze manier tuinvogels zoals mezen, merels en roodborstjes je tuin in. De schoorsteen kan als voedersilo worden gebruikt. De vogelvoederplek is leuk om naar te kijken. Het grijze vogelhuisje is simpel. Het groene dak en het huis design zijn daarentegen een echte blikvanger.

Houten vogelhuis op voet in detail
- Afmeting totaal H x B x D: ca. 135 x 67 x 56 cm
- Afmeting huisje H x B x D: 40 x 39 x 39 cm
- Voedersilo binnenkant H x B x D: ca. 34,5 x 5 x 5 cm
- Afmeting rand binnenkant plateau H: ca. 2 cm
- Totale gewicht: ca. 4,2 kg
- Materiaal: Dennenhout, steen
- Kleur: Grijs, groen

Staand voederhuisje voor het voeren van wilde vogels
- Ideale voerplek voor tuinvogels - makkelijk te vullen
- Schoorsteen met afneembaar deksel als vogelvoedersilo
- Leuk voor kinderen en volwassenen om naar te kijken
- Overal neer te zetten dankzij de standaard voor terras en tuin
- Extra bevestigen door middel van grondpennen (niet incl.)
- Natuurlijk dennenhout met weerbestendig dak

Levering omvat
- 1x Vogelhuisje op standaard in losse onderdelen
- Met montagemateriaal en handleiding
- Decoratie is bij de levering niet inbegrepen

Houten Staand Vogelhuis Op Paal - Vogelvoederhuisje Op Voet Standaard - Vogel Voederhuisje - Vogelvoer Huis Voor Tuinvogels - Ø 40 x H113 cm

★★★★★
74,95
Bol.com
as of december 1, 2021 8:37 am

Features

Type dierVogel
Product breedte40 cm
Product hoogte113 cm
Gewicht3183 g
KleurGeel
MateriaalHout
Soort modelStaand
Type bevestigingBoombevestiging
Verpakking breedte408 mm
Verpakking hoogte328 mm
Verpakking lengte439 mm

Kom dichter bij de natuur en geniet van de aangename melodie van zingende vogels in met dit robuuste houten vogelvoerhuis. Gemaakt van hoogwaardig grenenhout, is dit prachtige huisje voor vogels mooi om naar te kijken. De opening maakt het bijvullen veel eenvoudiger. Bovendien beschermt het tinnen dak de het voedsel tegen de elementen.Kenmerken:✓ Zeshoekig vogelhuisje met standaard voor tuin, terras of balkon✓ Gemaakt van weerbestendig en hoogwaardig grenenhout✓ Solide 3-poots standaard✓ Zeer stabiele constructie✓ Tinnen dak gemaakt van zinkplaat voor bescherming✓ Eenvoudig vullen✓ Eenvoudige installatieSpecificaties:✓ Materiaal: grenenhout✓ Kleur: geel✓ Gewicht: 2,2 kg✓ Algemene afmetingen: Ø 40 x H113 cm✓ Voedhuis afmetingen: Ø 40 x H30,5 cm

Voederhuisje Op Paal - Vogelhuis - Vogelhuisje Handgemaakt - Vogelvoederhuis - Vogelhuis - staand - 34.2 x 30.2 x 105 cm

★★★★★
30,00
Bol.com
as of december 1, 2021 8:37 am

Features

Verpakkingsinhoudin verpakking zit alleen vogelhuisje.
Type dierVogel
Product lengte30,2 cm
Product breedte34,2 cm
Product hoogte105 cm
Gewicht3 kg
KleurGrijs
MateriaalHout
Product gewicht3 kg
Soort modelStaand
Type bevestigingLos
Verpakking breedte0 mm
Verpakking hoogte0 mm
Verpakking lengte0 mm

Geef vogels een rustig plekje om te eten met dit gezellige staande vogelhuisje.

Veilige voederplek voor vogels
Geschikt voor alle seizoenen
Met FSC-keurmerk voor verantwoord hout en papier
Afmeting (incl. verpakking) (lxbxh)34.2 x 30.2 x 105 cm

Vogelhuisje staand op paal met voedertafel, hout, vogelvoederhuisje, 110cm hoogte

49,95
Bol.com
as of december 1, 2021 8:37 am

Features

Kleurbruin
MateriaalHout
Soort modelStaand model
Type dierVogel
Product lengte31 cm
Product breedte35 cm
Product hoogte110 cm
Gewicht3.4 kg
Product gewicht3.4 kg
Type bevestigingBoombevestiging
Verpakking breedte300 mm
Verpakking hoogte500 mm
Verpakking lengte250 mm
Verpakkingsinhoud1x Vogel voederhuis op voet

Materiaal: Hout

Vogelhuisje staand op paal met voedertafel white washed, hout, vogelvoederhuisje, 105cm hoog, fsc keurmerk.

★★★★★
34,95
Bol.com
as of december 1, 2021 8:37 am

Features

KleurWhite wash
MateriaalHout
Soort modelStaand model
Type dierVogel
Product lengte30,2 cm
Product breedte34,2 cm
Product hoogte105 cm
Gewicht3.2 kg
Product gewicht3.2 kg
Type bevestigingNieten
Verpakking breedte28 cm
Verpakking hoogte38 cm
Verpakking lengte25 cm
Verpakkingsinhoud1x vogel voederhuisje op standaard + gratis pakje vetbollen

Materiaal: Hout

Tuinvogel Pakket Van In Round Met Een Vogelvoederhuisje En 3 Gratis Zonnebloempitten Pasta Potjes - Vogelvoer Voor Tuinvogels - Pindakaaspothouder Buitenvogels - Mezenbollen Op Paal Raamvoederhuisje Hangend Kleine Vogels Staand Vogelhuisjes Pindas

★★★★★
29,99
Bol.com
as of december 1, 2021 8:37 am

Features

Verpakkingsinhoud1x Vogelvoederhuisje 3x Zonnebloempittenpasta voor de Tuinvogels
Type dierVogel
Product lengte19,4 cm
Product breedte14,7 cm
Product hoogte12,7 cm
Gewicht400 g
KleurHout
MateriaalHout
Product gewicht500 g
Soort modelHangend
Type bevestigingBoombevestiging
Verpakking breedte14.7 cm
Verpakking hoogte12.7 mm
Verpakking lengte19.4 cm

Heb jij een mooie tuin waar je graag meer vogels in wil hebben? Hoor jij graag het tjilpen van de vogels? Wil jij deze vrolijke vliegers belonen voor hun prachtige gezang? Overweeg dan een vogelvoederplek met zonnebloempittenpasta vogelhuis in je tuin te hangen.
Als trotse tuinbezitter weet je het natuurlijk al veel langer: als vogels jouw tuin uitzoeken om te rusten en zichzelf te voeden is dat een groot compliment. Van alle groengebieden in de wijk kiezen ze nét jouw tuin uit. Heerlijk! Als je meer vogels en vooral meer verschillende vogels wil lokken naar jouw plekkie, kun je dat op verschillende manieren doen. Eén van die manieren is met een vogelhuis op een standaard. Die hebben we ook voor je, maar daar gaat het nu niet om. We hebben een zonnebloempittenpastahouder die je gemakkelijk kunt ophangen in de tuin plus een flinke voorraad zonnebloempittenpastapotjes.
Deze zonnebloempittenpasta is speciaal samengesteld om vogels blij te maken. We hebben het zelf getest en het blijkt dat er zelfs bonte spechten op afkomen! Binnen enkele minuten nadat het potje zonnebloempittenpasta is opgehangen verschijnen de eerste nieuwsgierigen. We hebben spreeuwen, musjes, meesjes, duiven, merels, roodborstjes, en een Vlaamse gaai gezien. Voor je het weet is het potje weer leeg. Hartstikke gezellig, een feest om naar te kijken!
Als je de koning van je tuin wil hebben – de roodborst – zorg dan voor een rustig hoekje waar ‘ie kan uitrusten.
Redenen om dit vogel-verwenpakket aan te schaffen:

Heerlijke vogeldrukte in je (voor)tuin
Een zonnebloempittenpastahouder en een drie potjes zonnebloempittenpasta
Voedzame bron voor vogels
Het hout is harstikke verantwoord met het FSC-keurmerk
Helpt de vogels in de buurt de winter door
Gratis verzending
30 dagen gratis retourneren
100% Tevredenheidsgarantie

Over deze producten
De potjes zonnebloempittenpasta wegen 340 gram per stuk en is speciaal samengesteld voor vogels. Mensen kunnen het ook wel eten, maar dat is niet de bedoeling. Het potje schuif je tussen de houtjes waardoor de vogels er gemakkelijk uit kunnen eten.

Lengte van het vogelhuisje betreft 19,4 cm
Breedte van het vogelhuisje betreft 14,7 cm
Hoogte van het vogelhuisje betreft 12,7 cm
FSC - verantwoord hout en papier
3x potje zonnebloempittenpasta van 340 gr.

Bestel dit prachtige vogelhuisje en tover je tuin om in de gezelligste tuin van 2021!

 

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Gardenius
Logo
Shopping cart