Tomaten rijpen: de beste tips en trucs!

Ze hangen als druiven aan de vaste planten. De ene groene tomaat naast de andere. Maar voordat ze rood en rijp worden, verandert het weer – de herfst is hier. Buiten is het ineens te koud om de tomaten te laten rijpen. Hangen is geen optie. Aan de andere kant kun je groen kiezen! Wij leggen je uit hoe je groene tomaten kunt laten rijpen zodat je toch kunt genieten van de groenten die je zelf hebt verbouwd.

Zelfvoorzienend of hobby tuinier: niets laat het hart sneller kloppen dan het oogstklare groen waarmee je tuin je keer op keer beloont. Je hebt er het hele seizoen liefdevol voor gezorgd – nu is het moment van oogsten. Geniet ervan en geniet van kruiden, groenten en fruit!

Soms trekt de herfst met zijn koele nachten echter het land in terwijl uw tuinplanten nog vruchten afwerpen. Voor tomaten, een nachtschadeplant die van warmte houdt, is vorst dodelijk. Het is niet voor niets dat tomaten in dit land meestal als eenjarige worden geteeld, terwijl ze in hun warme thuisland – de tomaat komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika – meerdere jaren gedijen.

Rijpe tomaten zijn rood – of niet!

Er zijn talloze soorten tomaten: ook al is de kleur rood waarschijnlijk het meest voorkomende symbool voor tomatenrijpheid, niet alle tomaten zijn rood als ze rijp zijn. Rijpe tomaten kunnen ook crème, geel, oranje, groen, beige, paars, bruin of zwart zijn. Doe daarom bij het controleren van de rijpheid van tomaten indien mogelijk ook een grip test: Rijpe vruchten geven een beetje mee onder lichte druk.
Goed om te weten: Botanisch worden de vruchten van de tomatenplant beschouwd als bessen.

Wanneer begin je met het oogsten van groene tomaten voor na-rijping?

Bij temperaturen onder de 12 graden Celsius (°C) wordt de tomaat te koud. Dan stopt het met groeien en rijpen onrijpe vruchten niet meer. In het ergste geval vormen zich onder koude dauw glazige plekken op de schil van de tomaten. Of de zogenaamde Phytophthora, een schimmelziekte, treft zowel de tomatenplanten als de nog onrijpe vruchten. Ze zijn dan niet meer eetbaar.

Als uw tomatenplanten aan het begin van de herfst nog groen fruit dragen, moet u daarom niet te lang aarzelen, maar moedig handelen zodat de groene tomaten kunnen rijpen. Het enige wat ze nodig hebben is warmte. En die zijn er genoeg in huis.

Hoe tomaten op de juiste manier te oogsten!

Tomaten hebben een gevoelige huid. Als ze niet zorgvuldig worden geplukt, ontstaat er snel schade rond de tomatenstengel. Daarom moet je tomaten, indien mogelijk, niet uit de struik scheuren, maar ze afsnijden – bij voorkeur in pluimen, omdat zo de vruchten onbeschadigd blijven en langer kunnen worden bewaard.

Onze tip: Sorteer voor het bewaren alle tomaten met zichtbare beschadigingen, zoals scheurtjes in de schil en blauwe plekken.

Tomaten op de juiste manier bewaren!

Tomaten zijn maximaal 14 dagen houdbaar als de bewaarplaats luchtig en warm genoeg is. Rijpe tomaten bewaar je het beste bij temperaturen tussen 13 en 18°C ​​en een luchtvochtigheid tussen 80 en 95 procent – dat betekent: Tomaten horen niet in de koelkast! Want bij temperaturen onder de 12°C verliezen de tomaten veel van hun smaak.

Laat tuintomaten en terrastomaten rijpen

Je kunt tomaten buiten kweken in de tuingrond of in plantenbakken. Deze laatste zijn vooral populair op terrassen en balkons. Als de tomaten nog onrijp zijn aan de planten in potten, kuipen of dozen als de kou breekt, probeer de planten dan in een warm huis te brengen om de laatste vruchten te laten rijpen.

Hieronder leggen we in detail uit hoe je groene tomaten kunt laten rijpen van tuintomaten.

Onrijpe tomaten laten rijpen: zo werkt dat met kleine hoeveelheden!

  • Je kunt gewoon knalrode tomaten op een vensterbank van een zonneraam zetten om te rijpen.
  • De vers geoogste groene tomaten kun je het beste voorzichtig in pakpapier wikkelen. Je kunt ze ook in een papieren zak doen. Maak je geen zorgen, de groene tomaten hebben geen licht nodig om te rijpen. Op deze manier verpakt kun je de groene tomaten in een warm huis bewaren – indien mogelijk op een plek waar de kamertemperatuur constant tussen 18 en 20°C is. Geef de tomaten dan een paar dagen de tijd tot ze rood en rijp zijn.
  • Sommige mensen verpakken hun tomaten niet alleen in papier voor latere rijping, maar ook in een geperforeerde plastic zak. Omdat een hoge luchtvochtigheid bijdraagt ​​aan de latere rijping.
  • Een schaal met deksel erop is ook geschikt om de tomaten in te laten rijpen.
  • Mason potten kunnen ook worden gebruikt als containers om te rijpen. Afhankelijk van de grootte van de pot en tomaat passen er slechts twee of drie groene tomaten in de pot zonder te worden geperst, maar onder de goed gesloten deksel rijpen ze in een paar dagen tot heerlijke rode vruchten.
  • Kleipotten zoals de Römertopf of een oosterse tajine zijn bijzonder nuttig gebleken om tomaten te laten rijpen. De poreuze klei van de vaten neemt water op. Voordat de onrijpe tomaten worden bewaard, worden ze enige tijd in water gedompeld zodat de klei kan opzuigen. Op deze manier kunt u de luchtvochtigheid onder het kleideksel verhogen en de beste omstandigheden creëren voor de tomaten om te rijpen. Bevochtig tijdens de opslagperiode de deksels van de aarden potten steeds opnieuw met behulp van de daarvoor bestemde holtes. Als het verdampt is, vult u het opnieuw.

Onze turbo tip voor het rijpen van tomaten

De daaropvolgende rijping van groene tomaten werkt omdat de tomaten zelf het zogenaamde rijpingsgas etheen kunnen produceren. Ze blijven het naar buiten duwen. Bewaar tomaten daarom zoveel mogelijk alleen en niet in de buurt van ander fruit of groenten. Want ook die zou gestimuleerd worden om te snel te rijpen door het gas dat uit de tomaten ontsnapt.

Verpakt in papier voor narijping, verzamelt de verpakking het rijpingsgas en versnelt zo de natuurlijke rijping. Als de natuurlijke rijping van tomaten nog meer moet worden versneld, kun je er een appel naast leggen, die ook etheen vrijgeeft en een snellere rijping stimuleert.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Gardenius
Logo
Shopping cart