Hoe breng je planten binnen zonder insecten

We genieten allemaal van een vakantie in de zomer en dat geldt ook voor onze planten. Hoewel ik niet suggereer dat we onze planten op een cruise of naar het strand sturen, hebben veel van onze tropische kamerplanten baat bij buitenleven als de temperatuur warm is. Maar veel tuinders aarzelen om dit te doen uit angst om in de herfst kamerplant beestjes naar binnen te brengen.
Als je kamerplanten na hun zomervakantie buiten weer naar binnen haalt, kunnen insecten een groot probleem vormen. Ik merk vaak dat mijn tropische kamerplanten geen last hebben van dit ongedierte, maar alle groenteplanten die ik in de winter probeer te kweken en mijn vegetarische zaailingen die ik in de lente begin, worden snel besmet met kamerplant vliegen en beestjes. Om winterplagen van veelvoorkomende kamerplantenplagen te voorkomen, volg ik deze stappen bij het terugbrengen van kamerplanten voor de winter:

Schoon van binnen – Voordat ik kamerplanten weer naar binnen breng, geef ik de plant binnenshuis een grondige reiniging. Dit verwijdert eventueel achtergebleven kweekmateriaal, zoals gevallen bladeren of stukjes aarde die zich in hoekjes en gaatjes kunnen verstoppen. Gezonde planten zijn beter bestand tegen insecten, dus ik maak ook de ramen schoon om ervoor te zorgen dat mijn kamerplanten in de winter zoveel mogelijk zonlicht krijgen.

Planten inspecteren – Om te voorkomen dat kamerplant wantsen binnen liften, inspecteer ik mijn “vakantieplanten” regelmatig tijdens de zomer. Als ik ongewenste insecten vind, gebruik ik de tuinslang om ze te verwijderen.

Verpotten – Tijdens hun zomervakantie buitenshuis kunnen kamerplanten aanzienlijk zijn gegroeid of hebben ze sukkels of pups opgestuurd. Dit maakt de nazomer de ideale tijd om te verpotten en te delen. Het gebruik van steriele potgrond, het schrobben van eerder gebruikte plantenbakken en het verpotten niet meer dan een of twee dagen voordat kamerplanten naar binnen worden gebracht, zal de kans verkleinen dat de nieuwe grond verontreinigd raakt met veelvoorkomende kamerplant plagen.

Week de grond – Als ik niet van plan ben om te verpotten, dan geef ik grotere plantenbakken grondig water voordat ik kamerplanten weer naar binnen breng. Kleinere potten kunnen ongeveer 15 minuten in lauw water worden ondergedompeld om bodem bewonend ongedierte te elimineren. Sommige tuinders stellen voor om de hele plant in water onder te dompelen, maar ik heb dit nog nooit geprobeerd.

Spray de plant – Kort voordat ik kamerplanten naar binnen breng, besproei ik het gebladerte met water uit de slang om ongedierte te verwijderen. Ik laat de plant drogen en spuit dan licht met een insecten dodende zeep. Ik gebruik de insecten dodende spray het liefst buitenshuis om te voorkomen dat er overspray in mijn huis terechtkomt.

Bestrooi met ceder – Tot slot mulch ik de plantenbakken met een dikke laag verse ceder houtsnippers. Het is redelijk goedkoop en geeft een mooi “houtachtig” aroma in mijn huis. Terwijl mijn kamerplanten weer aan de binnenkant acclimatiseren, blijf ik het gebladerte controleren op veelvoorkomende kamerplant plagen. Snel handelen is de beste manier om te voorkomen dat een paar insecten een grote plaag worden.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Gardenius
Logo
Shopping cart