6 tips tegen bruinrot op tomaten

De snel verspreidende schimmel bereikt bijna elk jaar de tomatenplanten – maar wat helpt tegen de gevreesde bruinrot op tomaten?

Dit jaar is anders. Op veel manieren. Tuinbouwkundig gezien was het tot nu toe te koud, te nat en te weinig zonnig. Ik heb nog nooit zo lang hoeven wachten op de eerste tomatenoogst als deze zomer. Ondanks de serre. En al weken komen er meldingen binnen van zoveel tuinliefhebbers dat de bruinrot er is en binnen zeer korte tijd alle planten heeft aangetast. Zo erg dat bijna alle planten moesten worden vernietigd voordat de eerste vruchten konden rijpen.

Phytophthora op tomaten – wat gebeurt daar?

Achter de Phytophthora infestans, een plaagzwam, schuilt de Phytophthora infestans. Door de schimmel verwelken de bladeren, worden ze bruin en doodt de schimmel de hele plant met de kostbare vruchten. Niet alleen tomaten worden aangetast, vooral aardappelen. En deze brengen de schimmel via sporen in de lucht over op omringende tomatenplanten. Door de hevige regen kunnen de schimmelsporen zich verspreiden doordat de bladeren aan de planten vochtig zijn. Een optimale omgeving voor bruinrot.

Dat is ook de reden waarom tomaten vaak onder afdak worden geteeld. Hierdoor staan ​​ze droger en is de kans dat de schimmel zich op vochtig blad nestelt kleiner. De schimmel kan zich echter in kassen verspreiden als de planten vochtig zijn door hoge luchtvochtigheid en condensatie.

Mijn 6 tips tegen bruinrot – preventie en bestrijding

Dus wat helpt tegen de bruinrot op tomaten? Voorkomen is natuurlijk altijd beter, zeker bij deze snelgroeiende schimmel. Sterke planten zijn gezonde planten. Ik raad altijd plantenmest aan ter versteviging. Om bruinrot te voorkomen kan ik je de volgende tips geven:

  • Kweek aardappelen en tomaten ver uit elkaar
  • Dek tomaten af ​​om te voorkomen dat ze nat worden
  • Geef geen water van bovenaf, altijd water in het wortelgebied
  • Laat ruimte tussen de planten zodat de bladeren snel kunnen drogen
  • Ontblader planten van onderaf zodat er geen bladeren de grond kunnen raken
  • Mulch de grond zodat het spuitwater de planten niet bereikt

Als je de eerste donkere plekken ontdekt, handel dan zo snel mogelijk: Snijd alle aangetaste delen van de plant af en gooi ze weg met het huisvuil (!). De schimmel overwintert, zodat hij zich volgend jaar weer kan verspreiden als hij wordt weggegooid in compost of gft-afval. Ook is het raadzaam om de snoeischaar achteraf te desinfecteren en je handen goed te wassen.

En vanaf nu: Controleer de planten regelmatig, liefst dagelijks, en verwijder besmette delen van de plant direct. Dit is de beste manier om de bruinrot op tomaten te stoppen.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Gardenius
Logo
Shopping cart